2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Belföld

Átadták Leányfalun az Iciri-piciri bölcsődét

A sikeres települések legfontosabb erőforrásait az ott élő családok jelentik - mondta a leányfalui Iciri-piciri bölcsőde átadásán a kormányszóvivő kedden.

  • Átadták Leányfalun az Iciri-piciri bölcsődét

Támogatásuk és védelmük ezért közös érdek - tette hozzá Vitályos Eszter, aki egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta, a kormány számára a családpolitika nem csupán egy ügy a sok közül, mert aki bölcsődét, óvodát, iskolát épít, az hisz a jövőben, és "mi itt a Pilis - Dunakanyarban hiszünk a jövőben, hiszünk a gyerekekben és a családokban". Ezt jól mutatja az is, - folytatta -, hogy az elmúlt két évben több bölcsőde és óvoda is épült a környéken.

A kormányszóvivő felidézte, hogy a magyar bölcsődei rendszer számos változáson ment keresztül, a férőhelyek száma az elmúlt közel másfél évtizedben jelentős mértékben növekedett. A férőhelyek száma meghaladta a 65 ezret, ami duplája a 2010-es számnak; csak az elmúlt egy évben - emelte ki - több mint 4 700 új férőhely jött létre az országban.

Hozzátette: a kapacitásbővítés és fejlesztés továbbra is folyamatos, több ezer férőhely építése zajlik jelenleg is az országban.

Vitályos Eszter emlékeztetett arra is, hogy a bölcsődei szakemberek bére 2010-hez képest 2024-re átlagosan több mint négyszeresére emelkedett.

A képviselő az Iciri-piciri bölcsődét bemutatva elmondta: az intézmény kialakítása európai uniós és hazai forrásból valósult meg, a kétcsoportos, 28 gyermek ellátására alkalmas, illetve időszakos gyermekfelügyeleti formában szintén 28 gyermeket fogadni képes intézmény kialakítása több mint 755 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházásnak köszönhetően nyolc kisgyermeknevelői, három dajkai, egy bölcsődevezető és egy fő technikai személyzeti munkahely jött létre - tette hozzá.

Adorján András (független) polgármester egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy régóta várt fejlesztés valósult meg a bölcsőde létrehozásával. Agglomerációs településként Leányfalu lakossága az elmúlt 30 évben háromszorosára nőtt, és alapvetően fiatal családok érkeztek gyerekekkel. A településvezető kiemelte, hogy egy olyan, sok extrával rendelkező modern bölcsőde jött létre, amely méltó Leányfaluhoz. Beszámolt arról is, hogy az épületben kap helyet a védőnői szolgálat is.

Horváth-Nyíri Márta intézményvezető az épület bemutatásakor a többi között azt emelte ki, hogy a környezeti nevelés elsődleges nevelési céljuk lesz, hiszen az épület hatalmas, mélyen üvegezett ablakai rendkívüli természetközeli élményt tudnak nyújtani a kisgyerekeknek minden évszakban.

A bölcsőde Móricz Zsigmond hajdani kertjének területén épült fel, nevét az író kedvelt verses meséje után kapta. A bölcsőde udvarán ma is áll egy magas jegenyefa, melyet mintegy száz esztendővel ezelőtt maga Móricz ültetett. A projekt a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében valósult meg - olvasható a település közleményében.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Orbán Viktor nem mond igazat, nem igaz, hogy baloldali aktivista lőtt Ficóra […] a merénylőt sokkal inkább nacionalistának, jobboldalinak lehetne nevezni – bizonygatta Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán, ezzel igyekezett elhatárolni a saját politikai szekértáborától a szlovák kormányfőre fegyverrel támadó férfit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!