2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

A francia elnök februári háborús kijelentése óta több európai ország csatlakozott a háborús pszichózishoz + videó

Egyre súlyosbodik a háborús pszichózis Európában. A francia államfő még februárban beszélt tarról, hogy nyugati katonákat kellene Ukrajnába küldeni. Azóta egyre többen osztják a véleményét. De nem csak országok képviselői, hanem az Európai Bizottság elnöke és az Európai Tanács vezetője is háború párti véleményének ad hangot. Magyarország azonban továbbra is békét sürget, ahogy azt a háború kitörése óta is teszi.

  • A francia elnök februári háborús kijelentése óta több európai ország csatlakozott a háborús pszichózishoz + videó

Nincs konszenzus ezen ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk. Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön.

- jelentette ki a francia elnök még február végén. Akkor még nem tudta, hogy szavai egy háborús pszichózist fognak elindítani. Ugyanis Emmanuel Macron nézetéhez hamar csatlakozott az Európai Bizottság Elnöke.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament február végi plenáris ülésén kilátásba helyezte egy kijevi székhelyű iroda felállítását és közös hadi beszerzéseket Ukrajna számára.

De a NATO főtitkára is sürgette akkor Ukrajna további támogatását.

"A NATO-szövetségesek nem látják el Ukrajnát elegendő lőszerrel, és ennek nap mint nap következményei vannak a harctéren. Az, hogy az oroszok minden nap képesek túlerőltetni az ukránokat, természetesen hatalmas kihívást jelent, és ez az egyik oka annak, hogy az oroszok az elmúlt hetekben és hónapokban képesek voltak némi előretörést elérni a csatatéren." - jelentette ki Jens Stoltenberg.

A lengyel elnök is hasonló állásponton van. Sőt Andrzej Duda bejelentette, Varsó készen áll, hogy atomfegyvert telepítsenek országa területén, a Nuclear Sharing NATO-program keretén belül.

A bejelentésre a Kreml azonnal reagált. Mint fogalmaztak, az orosz hadsereg elemezni fogja Lengyelországnak az Egyesült Államok nukleáris fegyvereinek befogadására irányuló lépéseit.

"A katonaság természetesen elemzi a helyzetet abban az esetben, ha ezek a tervek megvalósulnak. Mindenesetre minden szükséges lépést megtesznek, minden kölcsönös lépést, hogy biztosítsák biztonságunkat" -jelentette ki a Kreml szóvivője.

A magyar álláspont a háború kitörése óta változatlan. Magyarország nem küld életkiontásra alkalmas eszközöket, nem küld katonákat, csak humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, Magyarország több mint két éve következetes: A béke pártján áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!