2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Belföld

Hazánk lett Omán első közép-európai partnere a zöld hidrogénnel kapcsolatos kutatásban és fejlesztésben

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

  • Hazánk lett Omán első közép-európai partnere a zöld hidrogénnel kapcsolatos kutatásban és fejlesztésben

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen Kövér László kijelentette, hogy Magyarország kapcsolatai dinamikusan fejlődnek az Ománi Szultánsággal. Omán a világ egyik vezető zöld hidrogén központjává kíván válni, ezért nagy siker számunkra, hogy a tavaly októberben aláírt megállapodás nyomán hazánk lett Omán első közép-európai partnere a zöld hidrogénnel kapcsolatos kutatásban és fejlesztésben - mondta.

A házelnök jelezte, nagy szomorúsággal értesült az Ománi Szultánságot nemrégiben sújtó pusztító időjárás hatásairól, amely hirtelen áradásokat okozott, és több mint 20 ember életét követelte.

Kövér László köszönetét fejezte ki az ománi hatóságoknak mentőakciójukért, melynek során két, az árvízben rekedt magyar állampolgárt helyeztek biztonságba. Együttérzését fejezte ki a sejknek és az áldozatok családjainak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

Az Országgyűlés elnöke kiemelkedően fontosnak nevezte az Ománhoz hasonló, mérsékelt országok stabilizáló szerepét a regionális konfliktusok békés megoldásában.

Mint mondta, Omán megbízható partner egy olyan térségben, amely jelentős kihívásokkal néz szembe. Magyarország álláspontja közel áll Maszkat kiegyensúlyozott külpolitikájához, amely elkötelezett a más országok belügyeibe való be nem avatkozás, a békés egymás mellett élés, a párbeszéd és az együttműködés mellett.

A magyar külpolitika nagy hangsúlyt fektet az Öböl-térséggel és azon belül az Ománi Szultánsággal folytatott politikai, kereskedelmi, befektetői és ipari kapcsolatok fejlesztésére, és nagy reményeket fűzünk az országaink közötti energetikai együttműködéshez - tette hozzá a házelnök.

Az energiaellátás és energiabiztonság terén közép- és hosszútávon mint jelentős LNG exportőr Omán is szerepet játszhat a magyar gázellátás diverzifikálásában. Ugyancsak fontos gazdasági kapcsolataink erősítése, a turizmus, az oktatás, a vízgazdálkodás és víztisztítás területén adódó együttműködési lehetőségek fejlesztése - értékelt a házelnök a beszámoló szerint.

Mindketten kiemelték a diákcsere program és a Magyarország által 50 ománi egyetemistának felajánlott Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram fontosságát, amelyre a jövőbe való befektetés legfontosabb elemeként tekintenek.

Az Európai Unió Tanácsa leendő elnökeként Kövér László felajánlotta Magyarország támogatását az Európai Unió és Omán közötti kapcsolatok erősítésére, amit jelentősen elősegítene az ománi állampolgárok mielőbbi schengeni vízummentessége, ezért Ománnak ezt a törekvését Magyarország a továbbiakban is kiemelten támogatja.

A parlamenti kapcsolatokról szólva a házelnök megjegyezte, hogy az ománi Súra Tanács Magyarország fontos partnere a régióban. Az elnöki szintű találkozók és a parlamenti hivatalvezetők között kialakuló együttműködés és eszmecsere nagymértékben hozzájárul a parlamenti együttműködés megerősítéséhez.

Kövér László gratulált vendégének a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusa által a Súra Tanács elnökének odaítélt, az "Egyetem Tiszteletbeli Polgára" címhez, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át a sejknek.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Pünkösd: az egyház születésének napja + videó

Pünkösd: az egyház születésének napja + videó

A szakember arról is beszélt, hogy könyvet írt a pünkösről, éppen emiatt, a karácsony az a születésről szól, a húsvét a halálról és a feltámadás reményéről, a pünkösd pedig a Szentlélek kiáramlásáról.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!