2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

Sport

„Fradi volt, Fradi lesz...” - alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC

Nagyszabású ünnepséggel emlékezett pénteken a Ferencvárosi Torna Club (FTC) arra, hogy 125 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg az ország legnépszerűbb sportegyesületét.

  • „Fradi volt, Fradi lesz...” - alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC

A "Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz" mottó jegyében, a Groupama Aréna előtt tartott ünnepségre több mint 800-an kaptak meghívót, köztük a klub bajnokai, legendái, jelenlegi és korábbi dolgozói, művész szimpatizánsai, szurkolói, szponzorai, az FTC Baráti Kör tagjai, valamint a média képviselői.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke beszédében kiemelte:

1899-ben a klub létrehozásával 30 ember álma vált valóra, ma pedig már millióknak okoz boldogságot és "mára hazánk elválaszthatatlan része lett".

Hozzátette: a 125 év telis tele volt küzdelmekkel, hatalmas sikerekkel, legendás győzelmekkel, hatalmas sportolókkal. Hozzátette, az alapításkor kevesen gondolták volna, hogy a Fradinak markáns és hangsúlyos véleménye lesz fontos, sorsfordító történelmi eseményekben. Emlékeztetett rá, hogy amikor 1939-ben a fasizmus előretörésekor a magyar labdarúgást "zsidótlanították", és ellehetetlenítették az MTK működését, csak a Fradi és az Újpest mert felszólalni az akkori intézkedésekkel szemben. Kubatov felidézte azt is, hogy pár évtizeddel később a kommunista diktatúra éveiben elvették az FTC színeit és megfosztottak a nevétől, de ezeket az 1956-os forradalom napjaiban visszavették. Kitért arra is, hogy amikor az egyesület alapító elnökének, Springer Ferencnek a szobrát 1963-ban felső utasításra el kellett távolítani a falelátós stadionból, Dalnoki Jenő megbeszélte a munkásokkal, hogy vágják azt darabokra, ássák el. Ezt követően több mint 10 év elteltével újra felállították és most is őrzi a Groupama Arénát.

Az elnök szerint bár a kívülállók számára őrültségnek tűnik, de a fradistáknak természetes, amit Dalnoki Jenő tett, miszerint a személyes boldogulását tette kockára a közösségért. "Minket ez különböztet meg más kluboktól, ez tesz minket naggyá, mert őrülten szeretjük ezt a klubot" - fogalmazott Kubatov, aki szerint ha 100 év múlva lesz olyan sarka a világnak, amit Magyarországnak hívnak, akkor Fradi is mindig lesz.

Az ünnepségen felszólalt a zöld-fehér klub szimpatizánsa, Miklósa Erika, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett opera-énekesnő, Nyilasi Tibor, az FTC magyar bajnok labdarúgója, majd vezetőedzője, Simon Petra, az FTC saját nevelésű junior Európa-bajnok kézilabdázója, valamint Sike András, olimpiai bajnok, az FTC birkózó-szakosztályának vezetője. Valamennyien felidézték személyes élményeiket, amellyel elköteleződtek a klub és a Fradi-család mellett.

 

Fotó: Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke beszédet mond a klub alapításának 125. évfordulója alkalmából a "Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz" mottó jegyében a Groupama Arénánál tartott ünnepségen 2024. május 3-án. MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megvan Szoboszlaiék új vezetőedzője

Megvan Szoboszlaiék új vezetőedzője

A jelenleg a Feyenoordot irányító holland Arne Slot váltja Jürgen Kloppot a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzői posztján.
A Paks történelmi diadala

A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!