2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

Belföld

A megújult éretttségi vizsgarendszerben a lexikális tudás került előtérbe + videó

Ady Endre, Antigoné és memoriterek is szerepeltek az irodalmi tesztben az idei magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgákon. Középszinten több mint 73 ezer, emelt szinten 2066 tanuló adott számot tudásáról.

  • A megújult éretttségi vizsgarendszerben a lexikális tudás került előtérbe + videó

Izgatottan érkeztek a diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgára. A budapesti Európa 2000 Gimnázium tanulói már hónapok óta készültek a nagy napra.

Tolnai Sándor Ádám: "Az igazat megvallva, nagyon izgulok, viszont felkészülésem szempontjából nem kellene, merthogy mindent beleraktunk és tanáraimmal karöltve rengeteg, az elmúlt érettségiből kiválogatott mintafeladatot elkészítettünk és megoldottunk.”

Kiss Fruzsina: "Borzasztóan izgulok, de hát igazából én szerintem a tőlem telhetőt megtettem a négy év alatt, szóval, illetve én az Oktatási Hivatal oldalán lévő feladatsorokat csináltam és van egy ilyen könyv, amire a műveltségi vetélkedőre vannak kérdések és ezt csináltam meg.”

Idén vizsgáztak először azok a középiskolások, akik már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján tanultak, és a megújult érettségi vizsgarendszer szerint érettségiztek. Az iskolaigazgató szerint ez a diákok felkészítésére is hatással volt.

Papp András, igazgató, Európa 2000 Gimnázium: "A leírások megvannak, hogy hogyan fog kinézni, sajnos nagyon kevés olyan próbaérettségi feladatlap van, amiből a diákok tudtak volna készülni.”

A magyar nyelv és irodalomnál ugyanis a lexikális tudás került előtérbe.

Horváth Anna, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Európa 2000 Gimnázium: "A munkaközösségen belül azok a szaktanárok akik részt vettek az érettségizők felkészítésében hat-hét feladatsorral fejenként készültünk, hogy akkor sikeresen tudják venni a diákok ezt a kihívást.”

A pécsi érettségizők is céltudatosan készültek.

Pethő Anna: "Megfigyeltem, hogy milyen szempontokat kérnek most az új érettségiben számon és azokat próbáltam figyelembe venni. Kitöltöttem a legújabb teszteket és próbáltam minél tematikusabban készülni remélve, hogy jól fog sikerülni.”

A középszintű magyar érettségi első feladatlapján egy 800-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget kellett elolvasniuk a vizsgázóknak, majd ennek alapján oldották meg a különböző feladatokat. Összefüggést kellett keresniük a cím és a szöveg között, és értelmezniük kellett a logikai, tartalmi kapcsolatokat is. A feladatok egy húsz pontos műveltségi teszttel egészültek ki.

Zalay Szabolcs, igazgató, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium: "Aminek a jelentősége az, hogy a rangját emelni fogja az én várakozásaim szerint a magyar érettséginek, hiszen nem lehet úgy leérettségizni, hogy az alapokkal ne legyünk tisztában.”

Az érettségi II. részének megoldására mindkét szinten 150 percet kaptak a vizsgázók. A középszintesek itt egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhattak, amivel maximum 60 pontot szerezhettek. Az emelt szinten vizsgázóknak pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat kellett megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget írtak.

A magyar írásbeli témái között Ady Endre, Antigoné, grammatika, stílusok, a szövegértésben könyvekről szóló szöveg illetve lyukas szöveg, az irodalmi tesztben pedig memoriterek is szerepeltek.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az érettségi feladatsorokat a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon hozzák nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Uszik nyerte a Fury elleni címegyesítő bokszcsatát

Uszik nyerte a Fury elleni címegyesítő bokszcsatát

Az ukrán Olekszandr Uszik lett a profi boksz abszolút nehézsúlyú világbajnoka, miután a magyar idő szerint vasárnap hajnali címegyesítő mérkőzésen pontozással legyőzte a brit Tyson Furyt a szaúd-arábiai Rijádban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!