2024. 04. 29. Hétfő Péter napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Az új antibiotikumok egy része nemcsak hosszú távon lesz hatástalan, de még veszélyessé is válhatnak

Egyre ellenállóbbak a baktériumok a gyógyszerekkel szemben, a versenyfutás pedig egyre drágább. A háttérben azonban nem csak az antibiotikumok túlzott használata áll.

  • Az új antibiotikumok egy része nemcsak hosszú távon lesz hatástalan, de még veszélyessé is válhatnak

Világszerte ellenálóbbak lesznek az antibiotikumokkal szemben a baktériumok, ami az egyik legsúlyosabb egészségügyi válság kialakulásával fenyeget – mondta Pál Csaba a Magyar Tudományos Akadémiának adott interjúban, melyet abból az alkalomból készítettek, hogy a kutató immár negyedszer nyerte el az Európai Kutatási Tanács (ERC) támogatását.

A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója az Advanced Grant kategóriájában nyert pályázatával, és az interjúban eddigi eredményeiről és az uniós szervezet segítségével megvalósuló ötéves programról beszélt.

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok kérdésével foglalkozó akadémikus kutató szerint a fejlemények nem kecsegtetnek túlságosan sok jóval, ugyanis a korábbi vizsgálatok alatt a szerek többségével szemben szinte azonnal ellenállóvá váltak a kórokozók, illetve már eleve is jelen volt ez a képességük a természetben. Az eddigi és jövőbeli kutatások Pál Csaba szerint azért fontosak, mert segíthetnek felismerni, és megtalálni, hogy mi teszi működőképessé az antibiotikumokat, akár tartósan is.

A biológus előzetes eredményei arra utalnak, hogy 

az új antibiotikumok egy része nemcsak hosszú távon lesz hatástalan, de még veszélyessé is válhatnak,

mert olyan baktériumokat hoznak létre, amelyek amellett, hogy ellenállóak, még a fertőzőképességük is nagyobb. Az elmúlt 10-15 évben a kutató és csapata olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel gyors és rutinszerű módon tudják feltérképezni a kórokozók ellenálló képességét.

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!