2024. 04. 29. Hétfő Péter napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:40

Belföld

Hídpénzbotrány: Az LMP szerint az eddigi részletek aggodalomra adnak okot, a Jobbik vizsgálóbizottság felállítását sürgeti + videó

Azonnali vizsgálóbizottság felállítását követeli a hídpénzbotrány ügyében a Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje. Brenner Koloman a Mandinernek azt mondta, elkerülhetetlen a botrány kivizsgálása. Az LMP szerint pedig az eddigi információk aggodalomra adnak okot. A főpolgármester szerint azonban továbbra sincs hídpénzbotrány.

  • Hídpénzbotrány: Az LMP szerint az eddigi részletek aggodalomra adnak okot, a Jobbik vizsgálóbizottság felállítását sürgeti + videó

Próbál olyan dolgok között összefüggést találni, ami között nincsen

– így kommentálta vasárnap a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentését Tüttő Kata. A szocialista főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzet stábjának azt mondta, hogy a tranzakciók előbb kezdődtek, minthogy a szerződéskötés megtörtént a fővárossal.

Mint ismert, az atv.hu írt először arról, hogy a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. csaknem másfél milliárd forintot utalhatott el az Amnesty International Magyaroszág igazgatója testvérének, Vig Mór ügyvéd cégének, a Sunstrike Kft-nek, ebből pedig 900 millió forintot továbbutalhattak a magán és ügyvédi letéti számlájára. Mellette pedig egy másik ügyvéd neve is felbukkant, aki a Mandiner információi szerint szintén hatalmas készpénzösszegeket vehetett fel az A-Híd Zrt. által, a Sunstrike Kft. számlájára utalt pénzekből.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata is megerősítette: időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatos közbeszerzés és a Vig Mór cégének történt gyanús utalások között. Az A-Híd Zrt. három alkalommal, már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával, ugyanis az a tenderbontás után egy héttel történt, amikor már egyértelmű volt, hogy ki a győztes.

A főpolgármester szerint továbbra sincs hídpénzbotrány.

A Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje azonban azonnali vizsgálóbizottság felállítását követeli az ügyben. Brenner Koloman szerint elkerülhetetlen a Lánchíd felújítása körül kialakult botrány kivizsgálása, a főváros vezetése pedig súlyos mulasztást követett el, amikor nem állított fel vizsgálóbizottságot az ügy kivizsgálására.

De az LMP is valós problémának tartja, hogy nem látnak tisztán az ügyben: a zöldpárt ugyancsak a Mandinernek úgy nyilatkozott: várják a vizsgálatok végeredményét, ugyanis az eddig napvilágot látott információk aggodalomra adnak okot.

Már a Kehi-jelentés előtt napvilágra kerültek érdekes adatok a Lánchíd felújításával kapcsolatában, többek között a vállalkozóknak juttatott előleget több mint a hatvanszorosára emelték a korábbihoz képet – erre hívta fel a figyelmet a Századvég jogi szakértője Vezércikk című műsorunkban.

A sikkasztás, a hűtlen kezelés és a költségvetési csalás megalapozott gyanújáról beszélnek a sajtóban szakértők. Utóbbi kapcsán pedig hozzá kell tenni, hogy mivel az Európai Beruházási Banktól igényelt kölcsönből történt a felújítás egy része és az európai közösségek pénzügyi érdeke Karácsony Gergelynek még annál is fontosabbak, mint amennyire ez egy átlagpolgárnak fontos, hiszen ő nagy européer, ezért kíváncsi vagyok, hogy ő hogyan fogja megvédeni az unió pénzügyi érdekeit ezek után – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász hozzátette: ráadásul huszonhárom százalékkal nőtt a beruházás költsége, csökkent a kivitelezői tartalom, és megfelezték a kötbér mértékét, ami ugyancsak a vállalkozóknak kedvezett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!