2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:05

Belföld

Hornung Ágnes: Előremutató társadalomban ugyanúgy kell a gyermekekkel bánni, mint az idősekkel

Előremutató társadalomban ugyanúgy kell a gyermekeinkkel bánni, mint az időseinkkel - mondta a kidolgozás alatt álló nemzeti demenciaprogramról csütörtökön Biatorbágyon a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára.

  • Hornung Ágnes: Előremutató társadalomban ugyanúgy kell a gyermekekkel bánni, mint az idősekkel

Hornung Ágnes a Boldog Gizella Alapítvány szakmai napján elmondta, hogy a magyar családpolitika a világban egyedülálló módon az emberek teljes életútját lefedi a családi otthonteremtéstől a családi adókedvezményekig.

Hozzátette: 2022-óta azon is dolgoznak a minisztériumban, hogy az emberek testi, lelki és szellemi egészséget is erősítsék.

A demencia olyan kórkép, amely világviszonylatban 55 millió embert érintett 2023-ban, és az új esetek száma meghaladja az évi 10 milliót - fűzte hozzá. A családokért felelős államtitkár azt mondta, hogy Magyarországon 250 ezer olyan ember van, akit demenciával diagnosztizáltak, azonban a kórkép által érintettek ennél jóval többen vannak, hiszen közéjük tartoznak a családtagok, barátok is, így ez a szám már meghaladja az egymilliót.

A minisztérium úgy döntött, hogy a társtárcák bevonásával kidolgozza a nemzeti demenciaprogramot Van értelme címmel. A program 2030-ig, több fázison keresztül, tudatosítani szeretné, hogy milyen jelek alapján vehető észre a demencia és mit kell tenni felismerése esetén - mondta. Hornung Ágnes beszélt arról, hogy a program második nagy pillérként szeretnék támogatni az otthongondozást, harmadik pillérként pedig az intézményi ellátást.

Hozzátette, hogy az érintettek bevonásával szeretnének új intézkedéseket bevezetni.

A kormány elé az elkövetkező hónapokban kerül a tervezet, amely már megjárt több döntéshozói fórumot is - fűzte hozzá az államtitkár.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!