2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:35

Belföld

Nagyszombat a csend és a reményteli várakozás ideje, a negyvennapos böjt vége + videó

Nagyszombat van, a keresztények hite szerint ezen a napon Jézus Krisztus holtan feküdt a sírjában és nagyszombatról húsvétvasárnapra virradóan ünnepli a kereszténység a Megváltó feltámadását.

  • Nagyszombat a csend és a reményteli várakozás ideje, a negyvennapos böjt vége + videó

Nagyszombat a Húsvét ünnepének előnapja. A csend és a reményteli várakozás ideje, a negyvennapos böjt vége. Nemcsak egyházi, hanem számos népi hagyomány is kapcsolódik az ünnepkörhöz.

Tátrai Zsuzsa - néprajzkutató: "Nagyon érdekes, hogy Nagyszombat és Húsvét vasárnap közötti időben megmaradtak a régi hagyományok, így a határkerülés szokása aminek az volt a lényege, hogy egyházi külsőségek között járták körbe a falu határát. És aki először ment körbe ilyen határjárást, azt a határjelekre ráfektették és jól elnáspángolták, hogy megjegyezze, hogy hol vannak a határjelek."

A nagyszombati szertartás keretében jönnek vissza a harangok Rómából - erről már Erdő Péter bíboros beszélt híradónknak. Az első harangszóra szokás volt kiszaladni a kertbe és megrázni a gyümölcsfákat, hogy a régi rossz termés lehulljon, és ne legyen férges az új - tette hozzá az érsek.

Erdő Péter - bíboros, prímás, Komárom-Esztergom vármegyei érsek: "A hallgatással és a csönddel kezdődik a nap, a székesegyházban ilyenkor úgynevezett zsolozsma van. A délutáni órák pedig már készületet jelentenek az ünnepre, hol este hol éjszaka tartják a virrasztási szertartást, ez a vigilia amit mostanában egyre inkább késő este rendeznek, de Magyarországon van engedélyünk rá, hogy a kora esti órákban is elkezdjük, mert a szertartás után szokásban van a feltámadási körmenet."

A körmenettel pedig a feltámadt Krisztus örömét hirdetik az egész világnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csörte - Politikai nézetkülönbségért halál jár?

Csörte - Politikai nézetkülönbségért halál jár?

Többször rálőttek a szlovák miniszterelnökre, a merénylet után több európai politikus is életveszélyes fenyegetést kapott. Hogy jutottunk el idáig? A közéletet érintő legfontosabb eseményekről ezúttal Gajdics Ottó, Boros Bánk Levente, Kukorelly Endre és Fodor Gábor vitázott.. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Jelen: Jobbikos káderek segítik Magyar Péter munkáját + videó

Magyar Jelen: Jobbikos káderek segítik Magyar Péter munkáját + videó

Az amerikai nagykövetséggel kapcsolatban álló jobbikos vezérkar beállt Magyar Péter mögé - írja a Magyar Jelen. A lap szerint az amerikai nagykövettel vacsorázó Gyöngyösi Márton a Jobbik teljes infrastruktúráját és használható embereit átirányította a Tisza Párt projektjéhez.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!