2024. 04. 29. Hétfő Péter napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Háború Ukrajnában

Láncreakció – Lehet-e kiterjedt háború a Közel-Keleten? + videó

Hogyan fog Izrael reagálni a hétvégi iráni támadásra? Lesz-e megtorlás Moszkva és Peking nem ítélte el egyértelműen Iránt a támadás miatt. Lehet-e kiterjedt háború a Közel-Keleten? Milyen láncreakciókat indítanak el ezek a folyamatok? Erre keressük a választ.

  • Láncreakció – Lehet-e kiterjedt háború a Közel-Keleten? + videó

Példa nélküli támadást indított Irán Izrael ellen szombat késő éjjel. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy a több mint "háromszáz különböző típusú fenyegetés [százhetven drón, harminc cirkálórakéta és százhúsz ballisztikus rakéta] 99%-át " sikerült elfogni. Hagari szerint "csak néhány esett izraeli területre", különösen a Negevben lévő Nevatim légitámaszpontra. Az offenzívát válaszul hajtották végre a szíriai Damaszkuszban lévő iráni konzulátus elleni április1-jei légitámadásra, amelyért az iráni rezsim Izraelt tette felelőssé. A damaszkuszi támadásban tizenhatan haltak meg, köztük az iráni rezsim ideológiai hadseregének, a Forradalmi Gárdának két tábornoka. Izrael elleni támadása követően Irán lezártnak tekintette az ügyet. Izrael azonban választ ígért. 

A Fehér Ház szóvivője, John Kirby szerint Washington "nem vesz részt [Izrael] döntéshozatali folyamatában egy esetleges válaszlépéssel kapcsolatban". Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az USA " nem törekszik az eszkalációra, de [továbbra is] megvédi Izraelt és az amerikai erőket a térségben". Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője azt mondta, hogy egy regionális háború senkinek sem érdeke, legkevésbé a gázaiknak. 

Oroszország és Kína visszafogottságra szólít fel az Izraelre mért iráni csapások után. Izrael szövetségesei mellett az Iránhoz közelebb állónak tekintett országok is önmérsékletre szólították fel mindkét felet. Oroszország tartózkodott attól, hogy nyilvánosan bírálja Iránt a támadás miatt, de osztotta az eszkaláció veszélye miatti aggodalmát. "A további eszkaláció senkinek sem áll érdekében" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a közel-keleti háborúról. A kínai külügyminisztérium szintén nyugalomra szólított fel, valamint arra, hogy "tanúsítsanak önmérsékletet és kerüljék a feszültségek további fokozódását". 

Az Egyesült Államokban a képviselőház elnöke azt ígéri, hogy szavazásra bocsátja az Ukrajnát és Izraelt segítő külön törvényjavaslatokat. "Ezen a héten külön törvényjavaslatokat fogunk megvizsgálni", köztük egyet "izraeli szövetségesünk finanszírozására", egyet pedig "Ukrajna támogatására az orosz agresszió elleni háborúban" - közölte Mike Johnson az X közösségi hálózaton. A Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros (56,5 milliárd eurós) csomag, amelyet a demokrata elnök kért, hónapok óta elakadt a kongresszusban, akárcsak egy másik, ezúttal Izraelnek szánt 14 milliárd dolláros (13 milliárd eurós) csomag. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!