2024. 04. 29. Hétfő Péter napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

A brüsszeli rendőrség engedett az Antifa tagjai őrjöngésének + videó

Kiszállt a brüsszeli rendőrség, hogy ellehetetlenítsék a konferenciát, ahol Orbán Viktor holnap fog beszélni. Karhatalommal akadályozzák Brüsszelben a békepárti, migrációellenes konferencia megtartását.

  • A brüsszeli rendőrség engedett az Antifa tagjai őrjöngésének + videó

Rendőrök szálltak ki a Brüsszelben tartott békepárti és migrációellenes Nemzeti Konzervativizmus Konferenciára (NatCon), melynek sztárszónokai Orbán Viktor magyar miniszterelnök, illetve Nigel Farage Brexit-párti brit politikus lettek volna.

Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök behatoltak a helyszínre, azonban azonnal el is hagyták azt. Az erről készült videót a cikk alján nézheti meg.

A rendezvény második órája tartott, mikor Farage 11 órára tervezett előadását megelőzően az uniós intézmények székházaitól nem messze, Saint-Josse-ten-Noode negyedben fekvő Claridge rendezvényközpontnál feltűnt a belga rendőrség. A karhatalom közölte a szervezőkkel, hogy a hatóságok a rendbontás lehetősége miatt az esemény berekesztése mellett döntöttek” – számol be a POLITICO. A valóság ezzel szemben az, hogy nem rekesztették be az eseményt, minden a program szerint halad.

A lapnak megszólaló Frank Füredi, a brüsszeli MCC ügyvezető igazgatója szerint a jelenet olyan volt, mintha „egy bádogdiktatúrában” történt volna: „Technikai ürügyet felhasználva próbálnak politikai álláspontot megfogalmazni. Közölték a tulajdonossal, hogy ha nem rekeszti be, kikapcsolják az áramot” – így Füredi.

A 2022-ben mindenféle rendbontás nélkül lebonyolított brüsszeli NatCon hányattatásai 2024-ben nem most kezdődtek: a Claridge már a rendezvény harmadik helyszíne, melyet az utolsó pillanatban sikerült a szervezőknek leszervezniük, miután Brüsszel különböző kerületi polgármesterei egyre-másra igyekeztek elüldözni városrészükből a konferenciát.

Philippe Close brüsszeli szocialista főpolgármester először az Európai Bizottság és az Európai Tanács épületeinek tőszomszédságában elhelyezkedő Concert Noble rendezvénytermet győzte meg arról, hogy ne engedje be a NatCont.

Aztán az ötcsillagos brüsszeli Sofitel mondta vissza a konferenciát Etterbeek városrész liberális polgármestere, Vincent De Wolf nyomására.

A rendőri intézkedésre már csak azért is számítani lehetett, mert Saint-Josse-ten-Noode negyed szintén szocialista polgármestere, Emil Kir a POLITICO-val előre közölte: „haladéktalanul intézkedéseket foganatosít” a rendezvény betiltása érdekében.

Anthony Gilland, a brüsszeli MCC kabinetfőnöke közölte, hogy a polgármester döntését bíróságon fogják megtámadni.

Anthony Gilland, a brüsszeli MCC kabinetfőnöke közölte, hogy a polgármester döntését bíróságon fogják megtámadni.

A konferenciát egyébként megállítani – a 444 vagy épp a POLITICO tudósításaiban állítottakkal szemben – nem sikerült, a helyszínen tartózkodó kollégánk jelenti: Farage előadása lezajlott, e pillanatban Suella Braverman volt brit belügyminiszter beszél, a rendőrség pedig odakint fenyegetőzik.

Forrá: Mandiner

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!