2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Kövér László: Szuverén nemzeti államokra és demokráciákra van szükség az Európai Unióban

Az Európai Unióban szuverén, egymással együttműködni képes erős nemzeti államok és demokráciák szükségességét hangsúlyozta Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke felszólalásában az uniós tagországok parlamenti elnökeinek konferenciáján a spanyolországi Palmában hétfőn.

  • Kövér László: Szuverén nemzeti államokra és demokráciákra van szükség az Európai Unióban

"Napjaink kihívásai közepette nem eszmei és politikai kizárólagosságra törekvő brüsszeli birodalmi diktatúrára, hanem szuverén és egymással együttműködni képes erős nemzeti államokra és demokráciákra van szüksége az Európai Uniónak. Mi, magyarok ezt tekintjük az európai stratégiai autonómia politikai alapjának" - fogalmazott.

A magyar házelnök beszélt a demokráciát érő liberális kihívásokról is. Kiemelte: a demokrácia egy a sokféle kormányzási forma között, és a liberalizmus egy a sokféle politikai ideológia között. Az Európai Unió alapszerződésének 2. cikkelye az uniót megalapozó értékek között mindenféle jelző nélkül említi a demokráciát - tette hozzá.

Kövér László felszólalásában felidézte: 1946-ban a kommunisták azt hirdették, hogy nincs demokrácia a demokrácia ellenségei számára, de ők határozták meg, hogy ki a demokrácia ellensége.

"Az én generációm életének felét egy népi demokráciának nevezett baloldali diktatúrában volt kénytelen leélni. Nagyszüleink és szüleink generációja 1956-ban, mi pedig az 1980-as évek első felétől azért küzdöttünk, hogy egyszer még élhessünk a hazánkban olyan demokráciában is, amelyet semmilyen ráerőszakolt jelző nem foszt meg eredeti tartalmától és értelmétől" - fogalmazott.

Hozzátette: ennek reményében szavaztak a magyarok 1990-ben az első szabad parlamenti választáson és 2003-ban, az Európai Unióhoz való csatlakozást megerősítő népszavazáson is.

Kövér László "az úgynevezett liberális demokrácia működésének mai valóságának" példájaként beszámolt arról, hogy a múlt héten Brüsszelben a köznyugalom megzavarásának veszélyére és az előadók nézeteire hivatkozva polgármesteri határozattal tiltották be a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon), amelyet Magyarország jelenlegi és Lengyelország előző miniszterelnöke, valamint egy volt brit belügyminiszter mellett számos európai politikus és értelmiségi részvételével szerveztek.

Szavai szerint a rendőri karhatalommal végrehajtandó határozat fellebbezését két bírói fórum is negligálta, majd miután Belgium miniszterelnöke az interneten tett bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte a kerületi polgármester határozatát, a független legfelső közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte, és a félbeszakított rendezvényt az éjszakai óráktól már folytatni lehetett.

"Ilyen a demokrácia ma Európában, ha liberális, és ilyen a jogállam, ha nyugati" - hangsúlyozta felszólalásában az Országgyűlés elnöke.

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett konferencián 39 tagállami parlamenti kamarai elnök és 11 alelnök, valamint öt uniós tagjelölti ország és kilenc meghívott ország képviselői vesznek részt.

A kétnapos házelnöki konferencia az utolsó hivatalos esemény Spanyolország uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan, amelyet 2023 második félévében töltött be.

A jövő évi konferenciát Magyarország rendezi, amely idén júliustól látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Koránt égettek Malmőben

Koránt égettek Malmőben

Egy férfi és egy nő pénteken elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben, a történtekről a sajtóban helyszíni videofelvételeket is közzétettek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!