2024. 04. 29. Hétfő Péter napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Monfalconéban bezárták az illegális muszlim imahelyeket + videó

Bezáratta az illegális imahelyeket az olaszországi Monfalcone polgármestere. A város lakóinak több mint egyharmada külföldi, akik az önkormányzattól várják, hogy ingyen biztosítson számukra mecsetet. A többi felekezet önerőből oldja meg az imahelyek létesítését. Olaszországban az elmúlt 10 évben megduplázódott a muszlimok száma, a napokban pedig egy milánói imámot kellett kitoloncolni szélsőséges nézetei miatt.

  • Monfalconéban bezárták az illegális muszlim imahelyeket + videó

Múlt héten ért véget a muzulmánok legnagyobb ünnepe a ramadán. S bár a böjtnek vége, az iszlám hívek okozta problémák megmaradtak Európa-szerte.

Olaszországban főként a nagyvárosok és az ipari parkok közelében fekvő településeken alakultak ki jelentősebb muszlim közösségek. Monfalconéban a lakosság több mint 30 százaléka külföldi, és ragaszkodik vallása gyakorlásához. A polgármester szerint azonban erre hivatkozva olyan hagyományokat is tartanak, amelyek élesen szembe mennek az olasz, és általában az európai törvényekkel. Ezt pedig nem hagyhatja.

"Az utóbbi években a muszlimok nem beilleszkedni próbáltak, ha nem fölénk helyezkedni. Európának olyan értékei vannak, amelyeket ők nem osztanak. Ilyen az élet szentsége, a nők és férfiak közötti egyenlőség, az egynejűség, valamint a kiskorúak férjhez kényszerítése, ami Európában bűncselekménynek számít"

- hangsúlyozta a polgármester, aki a muszlim közösséggel való nézeteltérései miatt védelemre szorul, csak testőre jelenlétében adott interjút a Hír Televízió munkatárásnak is.

Az önkormányzat kiskorúak jogaiért felelős vezetője azt nyilatkozta, számos lány jelentkezett náluk, akik azt kérték, hogy vigyék őket védett helyre, mert családjuk férjhez kényszeríti őket a nyári szünetben, Bangladesben.

"A lányoknak már kisgyerek koruktól hordaniuk kell a kendőt, ami az alárendeltség jele. Van olyan iskolai osztály, ahová 6 ilyen lány jár. Őket minden reggel beazonosítják, utána ismét eltakarják az arcukat. A lányok saját édesanyjuktól sem kapnak támogatást, mert valószínűleg őket is hasonló módon adták férjhez"

- mondta a tisztviselő.

A muszlim egyesületek évek óta harcolnak azért, hogy a jogaikat Olaszországban is érvényesítsék. Nem titkolt céljuk, hogy a kultúrájukat a keresztény és zsidó kultúra fölé helyezzék. 

Néhány napja egy olasz TV-műsorban egy fiatal muszlim nő azt mondta, hogy hamarosan az olaszoknak kell majd integrálódniuk saját hazájukban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!