2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Bayer show 21:30

Külföld

Oroszország és Ukrajna egymás lőszerraktárait támadja + videó

Zaporizzsja régióban folyamatosak a rakétatámadások. Oroszország két ukrán lőszerraktárat és több rakétát is megsemmisített. Ukrajna közben arról számolt be, hogy ők pedig egy orosz lőszertárat és egy parancsnoki állomást számoltak fel. Oroszország újabb harci teszteléseket is indított. A brit miniszterelnök pedig pénteken Kijevbe utazott, hogy az ukrán hadsereg finanszírozásáról tárgyaljon .

  • Oroszország és Ukrajna egymás lőszerraktárait támadja + videó

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint 24 óra alatt két ukrán lőszertárat, harckocsikat és tüzérségi létesítményeket semmisítettek meg.

Az ukrán hadvezetés pedig 56 harci bevetésről számolt be, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az észt parlament előtt azt mondta: le akarja győzni Oroszországot.

Katonai szakértők szerint Ukrajnának semmi esélye nem marad ellenállni az orosz támadásoknak, ha nem kap nemzetközi segítséget.

Rishi Sunak brit miniszterelnök Kijevbe utazott, hogy aláírjon Ukrajnával egy kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást. Azt is elmondta, hogy London kész tovább finanszírozni az ukrán hadsereg felszerelését.

Ukrajna elérte a katonai mozgósítás határait? 

Az ukrán hadsereg becslése szerint 500 ezer új katonára lenne szüksége, hogy hatékonyan felvegye a küzdelmet a frontszakaszokon bevetett, az orosz hivatalos közlés szerinti összesen 617 ezer orosz katona ellen. Ennyi új kiképzett harcosra lenne szükség ahhoz, hogy a fáradt, radikálisan kihasznált alakulatok hazatérhessen pihenni, helyettük egy rotációs váltás érkezzen - írja a Mandiner

Félmillió új katona kiállítása becslések szerint 12 milliárd euróba kerülne az ukrán államnak; egy ukrán katona pénzügyi fedezetét hat ukrán állampolgár adói képesek garantálni, így 

500 ezer új katona hadrendbe állításához 3 millió új adófizető megjelenése lenne szükséges.

Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön Észtországban kijelentette: kétféle hazafias tett van, az egyik, ha valaki bevonul katonának, a másik, ha valaki dolgozik és adót fizet, amelyből a katonaság költségeit tudja az állam fizetni. Harmadik út nincs, vagyis aki külföldre menekült, és se nem katonáskodik, se nem fizet adót az ukrán államnak, az egy komoly erkölcsi dilemmába kerül.

Az állam dilemmája pedig az, hogy miközben képzett és alig pótolható munkaerőt soroz be és küld a frontra, addig a munkaerő-utánpótlás miatt visszaeső szektorok produktivitása csökken, a katonáskodás miatt kieső munkaerő adóhrivnyái pedig hiányoznak a büdzséből – vagyis 

a hadsereg igényének kielégítésével a háború gazdasági hátországát veszélyeztetik.

Az új, átdolgozott mozgósítási törvényen már dolgozik az ukrán kormány, mihamarabb el akarja fogadtatni a kijevi parlamenttel, a matek azonban az újabb törvényhozási körben is rendkívül nehéz lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!