2024. 04. 29. Hétfő Péter napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Telegraph: Teherán szovjet stílusú összeomlással néz szembe, vagy véres rendszerváltással

A brit Telegraph lapírója úgy fogalmazott legújabb cikkében, hogy "Irán az öngyilkosság mellett döntött, és minket is magával ránt."

  • Telegraph: Teherán szovjet stílusú összeomlással néz szembe, vagy véres rendszerváltással

„Képtelenség, hogy Teherán megnyerhetne egy háborút Izraellel szemben. A veszély viszont az, hogy a vezetői túl irracionálisak ahhoz, hogy ezt beismerjék. Az iráni rezsim az öngyilkosságot választotta” – jelenti ki friss írásában a brit The Telegraph publicistája, Sherelle Jacobs.

Úgy látja: az iráni teokrácia ördögi körbe került, melynek következtében 

Teherán vagy szovjet stílusú összeomlással néz szembe egy olyan háborúban, amire nincs pénze, vagy véres rendszerváltással, melyben a forradalmat felfalják gyermekei”.

Izrael közvetlen megtámadásával ugyanis olyan kockázatos játékot kezdett el, amelyet nem nyerhet meg.

Jacobs szerint Izrael tudja: Irán hamarosan Szíriából és Libanonból is agressziót fog elkövetni ellene, „és most, hogy a Nyugat azt sugdossa, hogy Ázsia felé fordulás közeleg, Izrael jó eséllyel eldönthette: most vagy soha”. „Ma számíthat Amerika támogatására egy totális regionális háború esetén, de lehet, hogy ez pár év múlva már nem lesz így” – elemez a Telegraph szerzője.

Hozzáteszi: egy regionális háború bizonyosan megpróbálná Izraelt, Iránt viszont megsemmisítené – mert nekik nincs pénzük ellenségük legyőzésére. Irán ugyanis „annak érdekében, hogy megszerezze az atomprogramjához szükséges milliárdokat és víz felett tartsa Basar el-Asszad rezsimjét Szíriában, már így is fájdalmas szintre emelte az adókat, és veszélyes mértékben értékelte le devizáját”. Innentől pedig már úgy néz ki a helyzet, hogy

Irán nem tud többet költeni a katonai eszkaláció finanszírozására anélkül, hogy „magára hozná a konkrét csődjét, vagy végignézzen egy olyan gazdasági összeomlást, ami népfelkelést vált ki”.

Jacobs viszont úgy látja, hogy visszavonulót sem fújhat Teherán masszív arcvesztés nélkül: „Most, hogy a teokráciát belső harcok fogságában van, aligha elképzelhetetlen, hogy kritikusai kihasználják a rezsim időleges gyengeségét, és megpróbálkoznak egy felkeléssel” – írja.

Megfogalmazza azt is, hogy Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah „talán már nem cselekszik racionálisan”, és

a nyugati elemzőknek „nehezükre esik megérteni Hamenei elsöprő sorsszerűségtudatát, mely a téboly és az apokalipticizmus közötti keskeny mezsgyén egyensúlyoz”, akárcsak anno Vlagyimir Putyin.

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: EPA / MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Macron a nukleáris fegyverek bevetését sem utasítja el + videó

Macron a nukleáris fegyverek bevetését sem utasítja el + videó

Macronnak elmehetett az esze? Keménykedik Oroszországgal szemben „vitát” akar nyitni az európai nukleáris elrettentésről. Skype-on kapcsoltuk Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértőt és a stúdióba érkezett Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!