2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:30

Szép stadionok már vannak, nézők még nincsenek

Hír TV

2017. december 25., hétfő 10:17

A 2017-es naptári évben sem nőttek jelentősen a magyarországi futballmérkőzések nézőszámai – a kormány ennek ellenére továbbra is milliárdokért építteti az új stadionokat. A Hír TV által megkérdezett sportközgazdász szerint a rendszer alacsony nézőszámokkal nem fenntartható.

Nem sok NB I-es labdarúgómeccsen voltak tömött lelátók. A tavasszal véget ért 2016–17-es labdarúgó-bajnokságban az átlagnézőszám nem érte el a háromezret, előfordult, hogy egy-egy bajnokira ötszázan sem látogattak ki. Ősszel sem javult sokat a helyzet, a stadionok kihasználtsága továbbra is 30 százalék körül mozog.

A nézőszámokkal az MLSZ sem elégedett. „Meg is indult már egyébként a közös gondolkodás és a közös cselekvés, hogy még tovább emelkedjen a nézőszám, egyébként ha közép-európai viszonylatban vesszük, akkor nem annyira alacsony ez a nézőszám, de természetesen nem vagyunk elégedettek” – mondta Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Bár a néző kevés, a kormányzat újabb stadionokat épít – idén Szombathely kapott új arénát, illetve felújították a másodosztályban vitézkedő Zalaegerszeg stadionját.

2018-ban tervezik átadni a miniszterelnök szívéhez közel álló Videoton, valamint a Diósgyőr új arénáját – előbbi az eddig számítások szerint 13, utóbbi pedig csaknem 11 milliárd forintba kerül.

A Vasas stadionját idén kezdték el építeni – az 5100 férőhelyesre tervezett létesítmény 2018-ra készülhet el, összesen 7,5 milliárd állami támogatásból – ahogy a legtöbb magyarországi sportlétesítményt, ezt is a miniszterelnök kötélbarátja, Garancsi István Market Zrt.-je építheti meg.

De az alacsonyabban jegyzett sportcsapatoknak is jut az állami stadionpénzekből: a Pécsi Vasutas Sportkör 100 éves fennállása alkalmából kap 4,6 milliárdot az új sporttelepre.

A Hír TV-nek nyilatkozó sportközgazdász szerint piaci alapon nem tarthatók fenn a létesítmények. „Ahhoz, hogy ez piaci alapon működőképes legyen, ahhoz egyrészt a nézőszámoknak a mérkőzésnapokon nőniük kell, illetve a stadionoknak képesnek kell lenniük arra, hogy mérkőzésnapon kívül is tudjanak bevételt termelni. Tehát olyan kiszolgáló lehetőségeket tudjanak nyújtani, ahol a hét minden napján tudnak pénzt költeni, szolgáltatást vásárolni az emberek” – mondta Szabados Gábor.

Felcsúton új stadion egyelőre nem épül, itt már 2 milliárdos sportszállóra és 40 milliós teakonyhára mennek az adóforintok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!