2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Színes

Bukógalambokat és óriásnyulakat is megszemlélhettek a látogatók

Bukógalambok és óriásnyulak is láthatók azon a kisállat kiállításon, amelyet Székesfehérváron tartanak ezen a hétvégén. A rendezvényen 50 állatfajta több mint 400 példányát tekinthetik meg a látogatók.

  • Bukógalambokat és óriásnyulakat is megszemlélhettek a látogatók

Székesfehérvári bukógalambból lehetett látni a legtöbb példányt a kiállításon, egyre többen tenyésztik ezt a fajtát. Tavaly ősszel Dániából Európa-győztes címmel tért haza három tenyésztő is – mondta büszkén a fajtaklub elnöke. A fajta elnevezését egyik különleges tulajdonságáról kapta.

„Többek között megőrizte ezt a bukási képességét, ez azt jelenti, hogy egy bizonyos magasságban, mondjuk egy templomtorony magasságában hátrafelé átfordulva egy-kettő-három fordulatot végez, és utána folytatja a szállását. Ez a galambfajta felneveli saját maga az ivadékait, utódait, és képes arra, hogy egy évben 6-8-szor is költsön” – mondta Bárány István, a V-061 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület fajtaklub elnöke.

Magyar óriásnyulakat is szép számmal hoztak a kiállításra. Ez a fajta amellett, hogy nagyra nő, nagyon jól alkalmazkodott a Kárpát-medencei körülményekhez.

„Egyetlen őshonos nyúlfajtánk viszonylag kevés egyedszámmal, veszélyeztetett fajtaként, amit az Országgyűlés törvénybe is iktatott mint őshonos állatot. Érdekessége még a magyar óriásnyúlnak, hogy az 1900-as évek elején kezdték el kialakítani, van helyi érintettsége is, dr. Viniczai László volt, az aki ennek az egyik élharcosa volt” – mondta Belovics Gyula, a Magyar Óriásnyúl Tenyésztők Országos Egyesületének dunaújvárosi elnöke.

A nyulak nem csak haszonállatként, hanem házi kedvencként is tarthatók, sőt terápiás állatként is használhatók.

„Puha, ahogy kézbe vesszük őket, maga az érintés. Ugye ezeket a nyulakat megérintjük és tulajdonképpen a boldogság, ami ilyenkor eltölti az embereket. Nyugtató hatása van teljesen, hiszen ezek a kisnyulak olyan szelídek, úgyhogy kézhez vannak szoktatva” – mondta Görbicz Beáta.

A nyulakat, a galambokat valamint a díszbaromfikat is bírálták a tenyészszemlével egybekötött kiállításon. A rendezvény így jó alkalom arra, hogy a tenyésztők tapasztalatot cseréljenek, illetve új tenyészállatokat vásároljanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!