2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Kultúra

Wittner Mária emlékkonferenciát tartottak Budapesten

Készültem az útra címmel Wittner Mária életművére emlékező konferenciára és kiállításmegnyitóra invitálták az érdeklődőket a Patrióták szerdán a Polgárok Házába. A két éve elhunyt ’56-os hős még a börtönben megesküdött társainak: ha életben marad, ahol és amíg csak lehet és bírja, beszélni fog róluk és a forradalomról.

  • Wittner Mária emlékkonferenciát tartottak Budapesten

A Magyar Patrióták Közösségének (Patrióták) célja, hogy megőrizze a forradalom emlékét. Márpedig ez csak úgy lehetséges, ha a fiatalok is megismerik 1956 történetét. Ennek kiváló módja az egyesület által rendezett, Készültem az útra című vándorkiállítás Wittner Mária életútjáról, amely a magyar történelem része, a nemzet öröksége lett. Hetzmann Róbert, a Patrióták alapító elnöke hangsúlyozta, hogy az ’56-os hős ezt az üzenetet hagyta ránk: „A zászlót vinni kell. Soha egyetlenegy percig ne hagyjuk a földön heverni. A zászlót vinni kell, hittel vinni kell.”

A tablók Hajagos Csaba kecskeméti történész, muzeológus munkáját dicsérik, a vezetésével összeállított gazdag képanyag és idézetgyűjtemény Wittner életútján keresztül tárja a látogató elé a háború utáni teljes magyar valóságot, annak a rendszerváltást követő több mint harminc évével együtt. Mert – ahogy az egyik tabló címe is hirdeti – 1956 nem ért véget!

Az emlékülés kezdetén felolvasták Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő, a kiállítás védnöke köszöntő levelét. Ferencz Orsolya miniszteri biztos, országgyűlési képviselő Wittner Máriához kötődő megható személyes emlékeit osztotta meg a résztvevőkkel, majd Petrás Mária népdalénekes fellépése következett.

Az előadók közül Koltay Gábor filmrendező a Wittner Máriával készült beszélgetőkönyv keletkezéséről, valamint a 217 nap című, idén forgatandó filmjéről mesélt. Köztudott, hogy Wittnert 1957 júliusában, a második nagy begyűjtés idején vitték a Gyűjtőbe. A vád ellene: az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedés, többrendbeli, meg nem állapítható gyilkossági kisérlet, fegyveres rablás, disszidálás. Kilenc társával együtt állították bíróság elé, első fokon halálra ítélték – de ami felfoghatatlan: a halálsoron 217 napon át úgy ébredt, hogy aznap biztosan elveszik az életét. Az ítéletet aztán életfogytiglanra enyhítették.

Dr. Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnökhelyettese az 1956-ról szóló kommunista propagandáról és a fasizmus vádjáról értekezett. A „pesti lány” alakját ugyanakkor felidézte Dr. Horváth Miklós hadtörténész (Károli Gáspár Református Egyetem BTK), Dr. Zinner Tibor jogtörténész, a Veritas Történetkutató Intézet 1945 utáni korszakot kutató csoport vezetője, és Dr. M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (Retörki) főigazgató-helyettese.

Wittner Mária a 20. életévét töltötte, amikor börtönbe került, és 33 éves volt, amikor 1970-ben kiengedték. Miután szabadult, számkivetettség várt rá, és a politikai priusza miatt egzisztenciális nyomorúság. A rendszerváltást követően a közéletben is aktívan tevékenykedett, hat kötetet jegyez, sokat nyilatkozott a forradalom emlékét őrizve, no meg harcolva a magát átmentő kádári elit ellen. Mindvégig a hazaszeretet, a lelkiismeret, a bajtársiasság és a mély hit jelentett fogódzót számára. Mint mondotta volt: „Azóta ezerszer végiggondoltam, vajon miért éppen én maradtam életben. Nem tudom. A többiek halálos ítéletét aztán végrehajtották. Sokszor azt hiszem, velük bánt el kegyelmesebben az élet. Engem életre ítéltek.”

A kiállítás március 28-ig tekinthető meg a Polgárok Házában (1089 Budapest, Visi Imre u. 6.).

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!