2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Mágnás Miska

Következik:

Híradó 22:10

Radar

Radar – 20 után újra kínai-magyar csúcs + videó

Húsz éve volt utoljára, hogy az akkori kínai elnök Magyarországra látogatott. Volt tehát mit megtárgyalni gazdasági, turisztikai és infrastrukturális együttműködések terén.

  • Radar – 20 után újra kínai-magyar csúcs + videó

eng Liyuan, Hszi Csin-ping kínai elnök felesége Lévai Anikó kíséretében látogatta meg a budapesti magyar-kínai két tanítási nyelvű iskolát csütörtökön, ahol az iskola igazgatója és diákok ünnepélyesen üdvözölték az érkezőket.

A diákok kínai és magyar zászlókat lengetve, énekelve fogadták a kínai elnök feleségét, aki végig látogatta az osztályokat és kedélyes eszmecserét folytatott a tanulókkal a kínai hagyományokról, kultúráról, papírvágásról és kalligráfiáról.

A 2004-ben alapított iskolába első osztálytól 12. osztályig 20 osztályban tanulhatnak a gyerekek, ez Közép- és Kelet-Európa egyetlen nappali tagozatos iskolája, amely kínai nyelven és helyi nyelven is oktat.

Peng ugyanakkor elmondta, hogy ez az iskola a Kína és Magyarország közötti barátság szimbóluma, és örömmel látja, hogy a diákok nagyon jól beszélnek kínaiul.

Az itt folyó oktatásnak köszönhetően ráadásul akár Kínában is folytathatják egyetemi tanulmányaikat a diákok.

Peng Liyuan csütörtökön meghívást kapott a Budai Várba is, ahol Nagy Zsuzsannával, Sulyok Tamás köztársasági elnök feleségével teázott.

A két államfő felesége a magyar herendi porcelán és hímzőművészet darabjait csodálta meg, amelyről megállapítást nyert, hogy ez a két művészet a kínai és magyar civilizáció közös szimbóluma.

Hszi Csin Ping kínai elnök ugyancsak a közös nevezők miatt tárgyalt a magyar kormányfővel. A két ország diplomáciai kapcsolatai ugyanis 75. évet ölelnek fel, a látogatás alkalmával pedig 16-18 új együttműködési megállapodást írnak alá a felek, amelyek közül az egyik egy nagyszabású infrastrukturális projekt lehet. + egy mondat.

Hszi Csin Ping kínai elnök: "Nagyon örülök, hogy ellátogathatok ebbe a gyönyörű országába, és megismerkedhetek a kormányfővel. Elnökként először járok Magyarországon, és most egy különösen megható pillanatot éltem át. Miután tegnap leszálltam a gépről, egy fiatal nő virágot ajándékozott nekem, és kiderült, hogy ő ugyanaz a lány, aki 15 évvel ezelőtti alelnöki látogatásomkor, még csak hat éves volt. Megható volt számomra, mert gyerekből gyönyörű fiatal nővé növekedése a Kína és Magyarország közötti barátság növekedését jelképezi."

Hszi Csin Ping és Orbán Viktor egy közös sajtótájékoztatón megerősítették a jövőben kapcsolatok további erősítését a két ország között.

Majd csütörtök este a magyar kormányfő és felesége, Lévai Anikó nagyszabású üdvözlő bankettet tartott Hszi elnöknek és feleségének, Peng Liyuannak a Budai Várban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar -  Jelnyelven is lehet rendelni + videó

Radar - Jelnyelven is lehet rendelni + videó

A Városliget 1910-ben alapított étterme mára ikonikus hellyé vált és legendás a vendégszeretetéről hiszen a hátrányos helyzetű csoportoknak is kiemelt figyelmet szentelnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!