2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Radar

Radar – A védőoltások az orvostudomány legnagyszerűbb találmányai közé tartoznak + videó

A Radar riportjában a gyerekkorban adandó védőoltásokról volt szó. Emellett a megszólaló szakember felhívta a figyelmet, hogy milyen tévhitek keringenek az oltásokkal kapcsolatban.

  • Radar – A védőoltások az orvostudomány  legnagyszerűbb találmányai közé tartoznak + videó

Lehet önök is látták már a Balto című animációs rajzfilmet, amely egy igaz történet alapján készült. Miszerint 1925-ben Nome-ban diftériajárvány tört ki, amely főként a gyermekeket érintette, olyannyira, hogy több kisgyermek is meghalt. Az orvosság pedig 900 km távolságra volt, a rossz idő miatt pedig csak a szánhúzókutyákkal tudták leküzdeni a nagy távolságot.

Szerencsére a mai gyerekek többségének főleg itt Magyarországon a diftéria vagy más néven torokgyík szinte ismeretlen fogalom, hiszen kötelező a védőoltás ellene.

Örülni kell annak, hogy vannak védőoltások, és hogy Magyarországon ilyen jó az epidemiológiai helyzet, sikerült visszaszorítani különböző oltással megelőzhető járványokat, mint például kanyaró, szamárköhögés, torokgyík, járványos gyerekbénulás, ezek köszönhetőek annak a nagyon jó kötelező oltási rendnek, ami Magyarországon van. Legjobb példa a kanyarójárvány, hiszen a kanyaróvírusról tudjuk, hogy az a legmagasabb kontaktgiozitású indexű betegség, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött beteg akár 12-13 beteget megfertőz. Egy váróterembe érkezve ott vannak a még oltás előtt álló csecsemők. Ez nemcsak cseppfertőzés, hanem a levegőben terjedő betegség, tehát a váróteremben lévő, még oltás előtt álló csecsemőket is már megfertőzi. Tehát nagyon gyorsan terjed. A kanyaró elleni oltás 95% alá kell esni egy populációban is.

Látni, hogy nálunk is a keleti határszélnél ott fordulnak elő kanyarós esetek, hiszen az átoltottság sokkal alacsonyabb.

Ma a népvándorlások korát éljük, ha hozzánk is nagyobb számban érkeznének oltatlan emberek, akkor viszont nálunk is fennállna a kockázata annak, hogy járványok alakuljanak ki.

Természetesen lehet olyan szituáció is, amikor valaki felmentést kaphat oltás alól.

Nagyon ritka esetben lehet adni. Egyrészt az, hogyha valaki egyértelműen analfilaxiás reakciója van egy összetevőre, a másik pedig egy súlyos kombinált, immunhiányos betegség, ami szintén nagyon ritka. Itt viszont azt is fontos említeni, hogy vannak immunszuprimált betegségek vagy kezelések, amik immunszupressziót okoznak, ott viszont fontos az, hogy oltassuk őket, és ezért vannak az oltási tanácsadók, akik meg is mondják, hogy milyen oltásokat és milyen oltási rendben kell kapnia.

Sajnos máig vannak olyanok is, akik tévhitekre hagyatkozva azt gondolják, hogy az oltások akár autizmust is okozhatnak.

98-as tanulmányon alapul, amiről aztán kiderült és bebizonyították, hogy ez egy meghamisított adatokon alapul. Ez egy etikátlan vizsgálat volt, és amikor ez kiderült, azonnal vissza is vonták ezt a tanulmányt. Úgyhogy ez sajnos '98 óta rajtunk van. Amit szintén fontos tudni, hogy az autizmusnak teljesen más a háttere, sok esetben egy genetikai háttere van, mint ahogy az MMR oltás hat. 

A védőoltások tehát nagyon fontosak, nem csak azért mert járványokat képesek megállítani, hanem azért is mert sok esetben egyszerűbb megelőzni, mint gyógyítani a bizonyos esetekben halálos, gyógyíthatatlan vagy súlyos, maradandó egészségkárosodással járó betegségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - A jövő Forma-1-es versenye? + videó

Radar - A jövő Forma-1-es versenye? + videó

Hétvégén rendezték meg az első önvezető formaautós versenyt Abu Dhabiban. 220 felett, pilóták nélkül. Ez az algoritmusok csatája. A rajtnál pedig a magyar színeket képviselő HUMDA Lab csapata is ott állt. A Radar stábja exkluzív meghívást kapott a helyszínre, lépjünk a gázpedálra.
Radar - Mentsük meg Benit! + videó

Radar - Mentsük meg Benit! + videó

Egy Amerikában elérhető, 4-5 évesekre kifejlesztett génterápiával a Duchanne-féle izomsorvadásban szenvedő kisfiú életét megmenthetik, a kezelés azonban 1,3 milliárd forintba kerül.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!