2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Sárga csikó nyomában 11:00

Belföld

Veszélyesek az oltásellenes mozgalmak

Az utóbbi években egyre aktívabbá váló oltásellenes mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését.

  • Veszélyesek az oltásellenes mozgalmak

Az oltásellenes mozgalmak kezdenek aggasztó mértékben terjedni egész Európában, így Magyarországon is, így akár a járványügyi biztonságot is veszélyeztetheti – írja a Magyar Nemzet

Magyarországon európai viszonylatban is kiemelkedő az ingyenes védőoltási program, amely több mint százéves múltra tekint vissza. A védőoltások évszázadok óta az orvostudomány egyik legnagyszerűbb találmányai közé tartoznak. Az oltásellenes szülők mindezt kétségbe vonják, valamint olyan házi-, gyermek- és oltóorvosokat hoznak méltatlan helyzetbe, hurcolnak és aláznak meg, akik a gyermekek gyógyítására esküdtek fel. Azokat az orvosokat vegzálják, akik a legjobb szakmai tudásuk szerint akarják, hogy a gyerekeknek ne essen bajuk, hogy egy egyszerűen kiheverhetőnek tűnő betegség ne okozzon maradandó egészségkárosodást vagy legrosszabb esetben halált.

Összeesküvés-elméletek

Az oltásellenes szervezetek megbízhatatlan, veszélyes forrásokból tájékozódnak, majd az itt fellelhető hamis információkkal próbálják alátámasztani a különböző összeesküvés-elméleteket. Például azt, hogy a kötelező védőoltások hatástalanok vagy meddőséget, autizmust, egyéb súlyos betegségeket okoznak. Előfordulnak olyan hajmeresztő teóriákat gyártók, akik abszolút tudománytalan érvekkel igyekeznek elhitetni másokkal, hogy a fertőző betegségek nem is léteznek.

Pánikkeltés

Az oltásellenes orvosok esküjük ellen cselekszenek, bizniszt építenek arra, hogy félrevezetik a szülőket. Ezek a csoportok az érzelmekre hatva, a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt. Honlapjaikon az oltóanyagokkal kapcsolatban téves, hamis információkat terjesztenek, valamint bíróság, illetve Alkotmánybíróság előtt támadták és próbálják támadni a védőoltási rendszert és a gyermekorvosokat.

Jogi kiskapukat használnak

Az oltásellenes mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését.

Az egészségügyről szóló törvény ugyanis lehetőséget ad a védőoltás alóli mentesítésre, ha ezt orvosilag igazolt egészségi ok indokolja. Az oltásellenes szervezetek arra biztatják a szülőket, hogy ezt használják kiskapuként, ám mivel az orvosoknak a szakma törvényes gyakorlása, valamint a gyermekek egészsége a legfontosabb, így az oltásellenes szülők nem járnak sikerrel, mikor hamis indokokkal próbálják meg rávenni őket egy igazolás kiállítására.

Időhúzó eljárások az orvosok ellen

Ennek következtében a területileg illetékes népegészségügyi hatóságoknál, járási hivataloknál tömegesen indultak el védőoltás alóli mentesítési eljárások a kezelőorvossal szemben. A törvényes képviselők az orvosi szakvéleményt megkérdőjelezve sérelemdíj iránti polgári peres eljárásokat kezdeményeztek a szakorvosok ellen. Más esetekben háziorvosok, házi gyermekorvosok ellen büntetőfeljelentéseket tettek foglalkozás körében elkövetett szándékos vagy gondatlan veszélyeztetés miatt, annak ellenére, hogy az oltóorvosok a szakma szabályai és a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően végzik tevékenységüket. Az ilyen és ehhez hasonló jogi eljárások időtartama alatt a gyermekek védőoltása halasztódik, ami tömeges méreteket öltve a járványügyi biztonságot veszélyeztetheti.

Idén 19 házi- és gyermekorvos ellen tettek büntetőfeljelentést a kötelező vagy ajánlott védőoltás beadása miatt. Ez az elmúlt három év viszonylatában extrém magasnak számít, ugyanis akkor mindössze négy esetben tettek feljelentést.

Szintén 2024-ben 96 esetben indult eljárás védőoltás alóli mentesítés miatt, tavaly összesen 65, 2022-ben negyven, míg 2021-ben 19 ilyen ügy volt.

Kulcskérdés az átoltottság

A védőoltások minden ellentétes állítással, áltudományos magyarázattal szemben hatékonyak, az összes fertőző betegség – amely ellen eddig sikerült kifejleszteni vakcinát – kivédhető és elkerülhető. így kerülhetjük el a tömeges megbetegedések, a történelemből már jól ismert járványok ismételt megjelenését. Ilyen például a kanyaró, a torokgyík vagy a szamárköhögés. Fontos, hogy az emberek mindig hiteles forrásból tájékozódjanak az oltásokkal, a védőoltási programmal és a fertőző betegségekkel kapcsolatban.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Rasszista hírportál volt a Talpramagyarok.hu

Rasszista hírportál volt a Talpramagyarok.hu

Április 6-án jelentette be Magyar Péter, hogy elindult a Talpra Magyarok Közössége hivatalos oldala, a Talpramagyarok.hu. Arról, hogy az oldal esetleg korábban is létezett, mások is használták, Magyar nem említett semmit.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!