2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Így fest a fővárosi kerületek polgármesterjelölti körképe

Június 9-én minden budapesti kerületben választanak polgármestert és helyi képviselő-testületet, amelyben egyéni választókerületi jelöltek és kompenzációs listás jelöltek fognak majd helyet foglalni. A polgármesterjelöltek névsora immáron végleges, 114 jelölt próbálkozik majd, közülük viszont csak 23-ból lesz végül polgármester. A Magyar Nemzet végigvette a kerületeket, vannak olyan helyek, ahol szinte minden változatlan öt évvel ezelőtthöz képest, de sok helyen teljesen átrajzolódtak az erőviszonyok.

  • Így fest a fővárosi kerületek polgármesterjelölti körképe

Ugyan 2019-ben meglepően sok helyen sikerült a baloldali pártoknak gondoskodniuk az egy az egy elleni felállásról, idén ez korántsem lesz így. A 23 kerületben összesen 114 jelölt fog versengeni június 9-én, hogy elnyerje a budapestiek bizalmát. A legtöbben, nyolcan a XVIII. kerületben indulnak, míg a legkevesebb jelölt az I., a II. és a VI. kerületben lesz a szavazólapon, ahol három-három jelöltet jelentettek be.

Az I. kerületben izgalmas küzdelem várható, a jelenlegi városvezető, V. Naszályi Márta és fideszes kihívója, Böröcz László között. A két jelölt mellett a kutyapárt politikusa maradt még versenyben, Nánásiné Abonyi Gyöngyi indul polgármesternek, aki egyébként pártja kompenzációs listáját is vezeti. Öt éve nagy meglepetésre 121 szavazattal nyert, egy az egy elleni küzdelemben a fideszes bázisnak számító budai kerületben V. Naszályi Márta, aki Nagy Gábor Tamást, a kerületet 1998 óta vezető jobboldali polgármestert győzte le. A baloldali polgármestert azóta saját szövetségesei is erős kritikákkal illették. A kerület LMP-s országgyűlési képviselője, Csárdi Antal is ellene fordult, és az LMP is kihátrált mögüle. Megjelent azonban Márki-Zay Péter pártja, amely a másik öt nagyobb ellenzéki párttal együtt támogatja V. Naszályi újrázását.

A II. kerületben a Fidesz-KDNP Dombi Rudolf olimpikont indítja az MSZP-s, idén is ötpárti jelöltként induló Őrsi Gergely ellen, aki 2019-ben nyerte el a polgármesteri címet, az előtte 2006 óta jobboldali irányítás alatt álló budai kerületben. A harmadik jelölt Babcsány Dávid, a Mi Hazánk politikusa lesz, akire a II. kerületben voksolni lehet. 

Óbudán, a III. kerületben már öt jelölt is lesz a szavazólapon, habár a polgármesteri cím sorsa valószínűleg ugyanazon két politikus van csak versenyben, akik öt éve is. Akkor a 2006 óta a kerületet irányító, fideszes Bús Balázs kevesebb mint a egy százalékkal kapott ki Kiss Lászlótól, akit öt baloldali párt támogatott. Kiss mögé ezúttal a Jobbik is beállt, azonban lesz kutyapártos – Baloghné Marosvölgyi Anna –, Mi Hazánk-os – Budai Sándor – kihívója is, de a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom jelöltje, Vig Rafael is összegyűjtötte az ajánlásokat, így rá is lehet szavazni a budai kerületben. 

 A teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ilaria Salis áldozatnak tartja magát

Ilaria Salis áldozatnak tartja magát

Tudom, hogy a történelem igazságos oldalán állok, és nem akarom, hogy politikai nézeteimért ítéljenek el - nyilatkozta a Magyarországon fogva tartott antifaaktivista, Ilaria Salis a La Stampa olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban.
Magyar Péter és a mesterséges intelligencia + videó

Magyar Péter és a mesterséges intelligencia + videó

Hogy milyen viszonyban van egymással Magyar Péter és a mesterséges intelligencia? Erre is fény derül a Sajtóklub vasárnap esti adásában, amelyben Bayer Zsolt, Gajdics Ottó, Bencsik András, és Néző László vitatja meg a hét legfontosabb bel- és külpolitikai eseményeit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!