2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

A budapestiek fizetik a legkevesebb rezsit az Európai Unióban

Átlagosan 2-2 százalékkal csökkent a villamos energia és a földgáz végfelhasználói ára áprilisban az európai háztartások számára a finnországi VaasaETT adatai szerint. Az elemzés két energiahatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint az Energie Control Austria megbízásából készül – írja a Vg.hu.

  • A budapestiek fizetik a legkevesebb rezsit az Európai Unióban

A számítás a vizsgált országok fővárosaira vonatkozik, és mindig az adott hónap első napjától érvényes, helyi valutában mért, euróra váltott árakkal dolgozik. Ennek alapján az uniós országokon belül továbbra is Budapesten volt a legolcsóbb a lakossági áram- és a gáztarifa is áprilisban, ennél kisebb érték csak Kijevre jött ki, amely azonban nem uniós ország fővárosa. A VaasaETT megállapításait a MEKH is rendre ismerteti, de a kijevi adatok nélkül, holott a szintén nem uniós Belgrád árait feltünteti a saját elemzésében. 

Még nőtt is az áram ára néhány piacon

Az áram bruttó lakossági végfelhasználói ára alapján Berlin és Prága a legdrágább városok a lakossági ügyfelek számára Európában, ezt követi Dublin, London és Bern. A jelek szerint Kijevben a legolcsóbb az áram, ezt követi Budapest, Belgrád és Podgorica – írja a VaasaETT. Nominálisan a közép- és keleteurópai (KKE) fővárosokban az árak általában alacsonyabbak az átlagosnál. A térségen belül csak Prágában, Tallinnban és Vilniusban haladja meg az elektromos áram ára az európai átlagot.

 

Az átlagosan 2 százalékos árcsökkenés ellenére a vizsgált fővárosok többségében az árak nem változtak az előző hónaphoz képest. Öt piacon még drágulás is volt, a legnagyobb Oslóban, ahol pedig csökkenés volt, az általában marginális maradt. Ez utóbbi alól Koppenhága és London volt kivétel. Az oslói 7 százalékos drágulást a villamosenergia-adó emelése okozta. Az ottani díjakat a kormány határozza meg, évente kétszer: január 1-jén és április 1-jén.

A felmérés szerint maga az uniós fővárosokban átlagosan a villanyszámla végfelhasználói árának

  • az energia az 52 százalékát,
  • az elosztás a 27 százalékát,
  • az energiaadó 6 százalékát,
  • az áfa a 15 százalékát adta.

Az energia, mint áru ára Budapesten áprilisban a végfelhasználói áram árának mindössze 14 százalékát tette ki, ez volt a legkisebb arány a vizsgált városok közül. Viszont Nicosiában a legnagyobb, 74 százalék.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!