2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:40

Belföld

Az óbudai önkormányzat nem állít fel korrupciót vizsgáló bizottságot + videó

Az óbudai önkormányzatot érintő korrupciógyanús esetet vizsgáló bizottság felállításáról terjesztett be javaslatot a helyi Fidesz, amit azonban a baloldali többségű képviselő-testület leszavazott. A Fidesz önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy közérdekű adatigényléssel fognak fordulni a botrányban érintett önkormányzati cégekhez.

  • Az óbudai önkormányzat nem állít fel korrupciót vizsgáló bizottságot + videó

Korrupciós pénz – ilyen feliratú papírpénzeket szórtak ki csütörtök reggel az óbudai önkormányzat épületéből. A Fidelitas ezzel az akcióval hívta fel a figyelmet a néhány hete kirobbant korrupciógyanús botrányra.

Március elején az óbudai önkormányzat épületében tartottak házkutatást a nyomozók. Akkor négy embert őrizetbe is vettek – közülük három azóta is előzetes letartóztatásban van. Azóta pedig egy újabb gyanúsítottat hallgattak ki a nyomozók. A gyanú szerint ugyanis egy férfi fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal saját vállalkozása és más gazdasági társaságok nevében. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett összegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordíthatták.

A helyi Fidesz ezért egy rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte csütörtök délelőttre.

Mi azért kezdeményeztük ezt a rendkívüli testületi ülést, mert azt gondoljuk, hogyha ilyen dolog megtörténik és ennek van egy megalapozott gyanúja, akkor nyilvánvalóan az önkormányzatnál is el kell végezni a szükséges vizsgálatokat – mondta Puskás Péter, a III. kerület Fidesz önkormányzati képviselője. 

Az óbudai Fidesz-frakcióvezetője elmondta, amennyiben fiktív szerződést kötöttek, akkor arról az önkormányzatban is tudnia kellett valakinek. Puskás Péter egy olyan ideiglenes bizottság felállítását kezdeményezte, amelynek feladata az önkormányzati cégek és a nyomozásban érintett társaságok közötti szerződések vizsgálata. A kerület DK-s polgármestere azonban lejáratókampányról beszélt.

Ezt a bizottságot már azért is felesleges létrehozni, mert minden vizsgálat nyilvános – így reagált Kiss László a Fidesz-javaslatára. A DK-s polgármester azzal védekezett, hogy az önkormányzat korábban nyilvánosságra hozta a dokumentumokat.

A baloldali képviselő-testület végül leszavazta a fideszes képviselők előterjesztését. A kerületi Fidesz képviselője azonban bejelentette, hogy közérdekű adatigényléssel fordulnak az önkormányzati cégekhez, hogy kikérjék a szerződéseket.

Híradónk szerette volna megkérdezni Kiss Lászlót is az ügyben, azonban a politikus sajtófőnöke a polgármester elfoglaltságára hivatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!