2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Amerika magyar grófja 11:00

Kultúra

Állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át az ünnep alkalmából Csák János

Az óriások sorába lépnek, akik most a nemzet hálájaként elismeréseket kapnak. Ezek az óriások tartják a hátukon a magyar kultúrát és a hazát – mondta a kulturális és innovációs miniszter a Pesti Vigadóban a magyar érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak csütörtöki átadásán.

  • Állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át az ünnep alkalmából Csák János

Csák János a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. A miniszter összesen 72 állami kitüntetést adott át; a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 14-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 34-en, az Érdemes Művész kitüntetést 15-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman kapták meg.

"Ahogy Babits Mihály fogalmazott, a magyar kultúra szellemi jelenség, ami lelki úton öröklődik át. A kultúra nemzedékek egymáson átívelő során alakul ki. Az elmúlt 1100 év desztillálta, kik is vagyunk mi, magyarok, kultúránk kötődéseink összessége, identitásunk" - hangsúlyozta Csák János.

A miniszter kitért arra, hogy idén ünnepeljük Móricz Zsigmond születésének 145., Kőrösi Csoma Sándor 240., a Rubik-kocka 50. évfordulóját, és jövőre lenne Jókai Mór 200, Márai Sándor 125, Nagy László 100, Bolyai Farkas 250, Nemeskürty István 100 éves, a Magyar Tudományos Akadémia pedig megalakulása 200. évfordulóját ünnepli.

"Tavaly volt a Petőfi 200 év. A költő a Nemzeti dalban összefoglalta az Isten, család és haza hármas egységét, amelyen a mai magyarok állnak. Azt a talapzatot, amelyen az óriások, a művészek, a filozófusok, a politikusok, az üzleti életben dolgozók létrehoztak a történelem során. A tét az, hogy 1100 év múlva is itt éljünk. Önök a teljesítményükkel ehhez olyan mértékben hozzájárultak, hogy ezt a hazának kötelessége elismerni" - mondta Csák János.

Mint megjegyezte, a kultúrát nemzedékeken keresztül át kell adni, és akkor lesz itt, a Kárpát-medencében gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos, magabíró családokból álló nemzet.

Csák János a kitüntetéseket Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára társaságában nyújtotta át. Az ünnepi programban közreműködött Mondok Yvette énekművész, ifj. Balázs Elemér zongoraművész, Csöre Gábor színművész, valamint Balogh Ádám és Balogh Máté, a Virtuózokban feltűnt két fiatal zongorista.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!